Thailand is al bevolkt sinds 9000 v. Chr. en de oudste opgravingen dateren van ongeveer 3600 v.Chr. De oer-bevolking, die toen leefde, maakte geleidelijk plaats voor de Mon, Maleise en Khmer volkeren die tot ongeveer het jaar 1000 het land bevolkten. In het eerste millennium kwam het Siamese volk vanuit Yunnan (Zuid-China).
Het Kmer volk werd in 1238 overmeesterd en de
Boeddhistische staat Sukothai onder koning Ramkhamhaeng werd gesticht.
Dit wordt gezien als de eerste Thaise staat.
Sindsdien is Thailand een onafhankelijk land gebleven.
Thailand betekend dan ook Land van de vrijen
.
Een eeuw later moest Sukothai het afleggen tegen het machtigere koninkrijk van Ayutthaya. Tijdens het Ayutthaya tijdperk, werd het Theravada Boeddhisme staatsgodsdienst en werden Kmer, Hindoe en Thaise gebruiken geïntegreerd.
Na de val van Ayutthaya in 1767 werd Thon Buri (de west-oever van de monding van de Chao Phraya rivier) hoofdstad. Enkele jaren later, na een coup van generaal Chakri in 1782 begon het tijdperk van de Chakri dynastie, die nu nog steeds voortduurt. De hoofdstad verhuisde toen naar het dorpje, aan de andere kant van de rivier, Bangkok. Generaal Charki wordt uitgeroepen tot koning Rama I. Wat Phra Keo, de grootste tempel van Thailand wordt gebouwd rond het beeld van de smaragden Boedha.
Thailand is nooit een gecolonialiseerd land geweest in haar geschiedenis. Wel zijn er door de heerser van de Chakri dynastie voortdurend contacten geweest met de westerse wereld. Vooral koning Chulalongkorn, Rama V, (1868-1910) heeft vele hervormingen doorgevoerd, zoals de afschaffing van de slavernij. Hij wordt ook nu nog steeds op handen gedragen en 23 october is de nationale feestdag ter ere van hem.
In 1932 deed na een geweldloze revolutie de constitutionele monarchie zijn intrede, welke tot op de dag van vandaag nog voortduurt. In 1946 besteeg koning Bhumipol Adulyadeh de troon en is nu al ruim 60 jaar de vorst van Thailand. Diverse coup-pogingen hebben de laatste honderd jaar plaats gehad, waarvan er ook enkele gelukt zijn. De laatste vond plaats in 2006 om een einde te maken aan de regering Taksin Shinawatra, na maandenlange protesten uit alle lagen van de bevolking.
Hoewel in Thailand godsdienstvrijheid bestaat is zo'n 90% van het volk aanhanger van het Hinayana Boedhisme en is grondwettelijk vastgelegd, dat de koning boeddhist is. Toch vindt men in de dagelijkse rituele gebruiken nog vele invloeden van het hindoeïsme en het animisme.
Bangkok is inmiddels uitgegroeid tot een wereldstad
met 7 miljoen geregistreerde inwoners (in werkelijkheid is dit aantal echter
veel groter).
Eigenlijk luidt de naam van Bangkok, Krungthep Mahanakhon Amonrattanakosin
Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathani Burirom-udomratchaniwet
Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanu Kamprasit
, maar de
Thaise bevolking kort dit normaal gesproken af tot Krungthep
.
Naar het begin
van deze pagina