De Thaise keuken heeft zijn oorsprong in de Chinese keuken (wok) en de Indische keuken (curries). De gerechten zijn ook nog eens beïnvloed door de eeuwenlange en vele handelsbetrekkingen. Toch heeft de Thaise keuken een geheel eigen karakter en mag tot een van de smaakvolste van de wereld genoemd worden.
Vaak worden verse kruiden toegepast, zoals bijvoorbeeld koriander, citroengras, basilicum en natuurlijk chili-pepers. De gerechten hebben een variëteit aan smaken: zoet, zuur, heet, pittig of bitter. Zo kan een pittig voorgerecht, gevolgd worden door een milder hoofdgerecht, vergezeld van een zure soep. Soep wordt in Thailand vaak als bijgerecht, tijdens de hoofdmaaltijd, gegeten.
Bij het hoofdgerecht wordt veelal witte rijst gegeten. Thaise rijst staat bekend voor een goede kwaliteit zoals Pandan rijst en de geurige Jasmijn rijst. Noodles en nasi wordt ook gegeten, maar dan als lunchgerecht. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, eet men in Thailand niet met eetstokjes, maar met lepel en vork. Alleen noodles worden met eetstokjes gegeten.
Het bereiden van een Thais gerecht vergt veel
voorbereiding.
Het garen gebeurt dan meestal zeer snel in een wok op een hoog vuur.
Zo blijven alle smaken en vitamines behouden.
In plaats van zout wordt vissaus Nam Pla
gebruikt.
Sommige gerechten kunnen zeer pittig zijn, zeker voor de westerse tong.
Deze gerechten hebben een speciale vermelding in onze menukaart.
Voor de liefhebbers van een lekker nagerecht, biedt de Thaise keuken volop keus. Ook hier zie je weer de afwisseling van smaken en de gerechten kunnen zowel warm als koud opgediend worden. Zoet of zuur fruit wordt vaak gegeten met zout. Bij veel nagerechten worden vers fruit en kokosmelk gebruikt.
Naar het begin
van deze pagina